Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tänään alkanut huutokauppa mullistaa Suomen kännykkäverkot – mutta kukaan ei tiedä miten: keinotodellisuus kännykkään, etäkirurgiaa, kauko-ohjattuja tehtaita...?

Suomi myy tänään alkavassa huutokaupassa 5G-taajuudet jotka avaavat tien yhä nopeampaa kännykkäverkkoon. Siitä odotetaan jopa internetin veroista vallankumousta.

Kuvitus
Kuva: Mikko Airikka | Yle Uutisgrafiikka
Antti Parviala

Pääsymaksu 40 000 euroa ja kauppatavaran lähtöhinta 21 miljoonaa euroa.

Suomessa alkoi tänään klo 10 poikkeuksellinen huutokauppa. Se koskee jokaista suomalaista, mutta on niin salainen, että edes osallistujat eivät saa kertoa ovatko mukana vai eivät.

Myytävänä on kansallisomaisuutta jota ei valmisteta enää: radiotaajuuksia joiden haltija pääsee rakentamaan Suomeen uusia kännykkäverkkoja.

Kuulostaa ehkä laimealta, mutta sen luvataan tuovan saman mittaluokan mullistuksen kuin internet.

– Aluksi kuluttaja huomaa vain että tulipas nopeammat yhteydet, kuvailee verkkoja rakentavan Nokian tutkimusjohtaja Lauri Oksanen.

– Mutta parissa vuodessa teollisuudessa alkaa näkyä ihan uusia asioita, hän lupaa.

Grafiikka
Kuva: Mikko Airikka | Yle Uutisgrafiikka

Etäkirurgia, etäsatamat, etätehtaat

Uusi langaton verkko takaa yhtä nopeat ja luotettavat yhteyden kuin nykyinen langallinen tiedonsiirto.

Nokian esittelytilassa Espoossa on havainnollistava vempain.

Etäohjattavalla robotilla käyttäjä voi tuntea sormissaan jopa pintojen eroja.
Etäohjattavan robotin käyttäjä voi tuntea sormissaan jopa sadan kilometrin päässä olevien pintojen eroja. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Kauko-ohjattavan sensorin käyttäjä tuntee sormenpäissään, miltä erilaiset pinnat tuntuvat seinän toisella puolella.

Se on kullan arvoinen ominaisuus vaikkapa kirurgin työkaluna. Tuntuma välittyy sadan kilometrin päähän täysin reaaliaikaisesti - yhden milli-sekunnin viiveellä.

– Satamissa liikkuvia laitteita voisi automatisoida ja turvallisuutta parantaa jos niihin olisi kunnon yhteydet, Oksanen kasvattaa esimerkin mittakaavaa.

Tilastografiikka
Kuva: Mikko Airikka | Yle Uutisgrafiikka

Jotain suurta tulossa

Oksanen puhuu toki tietoverkkoja myyvän yhtiön suulla, mutta hänen visioitaan eivät tunnu kyseenalaistavan muutkaan.

Taajuuksien myynnistä vastaavassa liikenne- ja viestintäministeriössä uudelta verkolta odotetaan aivan yhtä paljon.

Ministeriön viestintäneuvos Sini Wirénin mukaan uusi verkko avaa tien tulevaisuusvisioissa toisteltuun esineiden internetiin.

Sini Wirén, viestintäneuvos, Liikenne ja viestintäministeriö.
Sini Wirén, viestintäneuvos, Liikenne ja viestintäministeriö Kuva: Liikenne ja viestintäministeriö

Siihen voidaan liittää helposti suuri määrä erilaisia laitteita ja sensoreita, joiden avulla monenlaisten toimintojen etäohjaaminen nousee uudelle tasolle.

Lauri Oksanen
Nokian tutkimusjohtaja Lauri Oksanen Kuva: Jari Kovalainen / Yle

– Se tulee mahdollistamaan nopeammat laajakaistayhteydet tavallisille kuluttajille, mutta myös aivan uudet palvelut joita voidaan hyödyntä vaikka sairaanhoidossa, teollisuudessa tai älyliikenteessä, Wirénin vahvistaa alan näkemystä.

Nopeus 5G-verkoissa kymmenkertaistuu nykyiseen verrattuna.

Alalla vallitsee yksimielisyys, että nyt on alkamassa uusi aikakausi - tosin kukaan ei ole aivan selvillä miten se tulee näkymään.

Uudet puhelimet ensi vuonna

Kuluttajalle nopea verkko näkyy ensimmäisenä esimerkiksi nykyistä selvästi parempilaatuisena videokuvana ja pian ehkä myös keinotodellisuuden (VR) saamisena kännykkään nykyisten kiinteiden yhteyksien lisäksi.

5G-verkko vaatii nykyistä tiuhemman tukiasemaverkoston.
5G-verkko vaatii nykyistä tiuhemman tukiasemaverkoston. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Ensimmäisiä 5G-kännyköitä odotetaan markkinoille ensi vuoden lopulla. Kotikäyttöön tarkoitettuja netin reitittimiä jo aikaisemmin.

Huutokaupassa myytävät taajuudet antavat mahdollisuuden avata 5G-verkkoja ensi vuoden ensimmäisestä päivästä lähtien.

Suomi on nopeissa verkoissa maailman kärjessä, mikä ei ole pelkästään eduksi Wirén myöntää. Kännyköiden ja muiden päätelaitteiden valmistajat eivät vielä laita pienien markkinoiden takia liukuhihnoja täyteen vauhtiin.

Euroopassa 5G-huutokaupat on pidetty vastikään Britanniassa ja Italiassa.

Ohitus 2023

Myynnissä on nyt kolme toimilupaa, mutta huutokauppaan osallistujia ei ole paljastettu. Ainakin Elisassa uusia verkkoja kokeillaan jo Tampereella ja Tallinnassa.

Elisan verkko-osaston päällikkö Eetu Prieur odottaa toimivia verkkoja ensimmäisenä suurimpiin kaupunkeihin ja ehkä myös joihinkin teollisuuskohteisiin. Hän lupaa, että myös kuluttaja huomaa eron nykyiseen.

– Ihan ensin kuluttaja huomaa, että verkon toiminta nopeutuu ja voi käyttää parempilaatuisia videoita. Näkyvä asia on tulevaisuudessa virtuaalitodellisuus.

Elisa arvioi, että uuden teknologian verkkojen rakentaminen yleistyy 2020-luvulla. Prieur odottaa yleistymisen tapahtuvan samaan tahtiin kuin nykyisten 4G-verkkojen kohdalla. Yhtiö arvioi että vuoden 2023 lopulla 5G:n osuus datan siirrosta ohittaa 4G:n.

Kotimaiset operaattorit voisivat jäädä rannalle

Tänään alkanut huutokauppa kestää Wirénin arvion mukaan “päiviä tai viikkoja, mutta voi olla ohi aikaisemminkin”.

Huutokauppaan osallistumista ei ole rajoitettu ja periaatteessa vaikka kaikki luvat voisivat mennä ulkomaisille toimijoille.

– Huutokaupattavia toimilupia myönnettäessä voidaan arvioida myös esimerkiksi kansallista turvallisuutta yhtenä kriteerinä, hän kuitenkin vihjaa.

Mutta Suomen nykyiset suuret operaattorit voisivat siis jäädä ilman lupia. Se olisi niiden tulevaisuuden kehityksen kannalta tuhoisaa.

– Huutokaupassa toimiluvan saa korkeimman tarjouksen esittänyt toimija, Wirén muistuttaa tylysti.

Huutokaupassa ei hinnoille, eikä kestolle ole asetettu mitään ylärajaa. Vähintään valtion kassaan kilahtaa siis runsas 60 miljoonaa euroa.

Korjaus 26.9 klo 19.58: Elisa arvioi, että 5G:n osuus datan siirrosta ohittaa 4G:n vuonna 2023, eikä 2022 kuten jutussa aiemmin sanottiin.

Lue myös:

5G-verkko on vihdoin jo ovella – kohta markkinoille tulevalla tekniikalla voidaan siirtää vaikka hologrammi

Helsinki etsii kilpailulla uniikkia muotoa 5G-tukiasemille

Suosittelemme