Putin käskytti hallintoaan: Tehkää meille peli­­konsoli ja heti

Konsolin on tarkoitus valmistua jo muutaman vuoden päästä.

Vladimir Putin tuskin pelaisi itse pelikonsolilla, vaikka sellaisen valmistaminen onnistuisikin Venäjällä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ohjeistanut hallintoaan tutkimaan videopelien, pelikonsoleiden ja niihin liittyvien käyttöjärjestelmien sekä pilvipalveluiden kehittämistä Venäjällä, uutisoi valtiollinen uutistoimisto Tass.

Tassin mukaan toimeksiannon takaraja on 15. kesäkuuta 2024. Venäjän pääministeri Mihail Mishustin on nimitetty valvomaan toimeksiannon etenemistä. Ensimmäisen konsolin pitäisi olla valmis vuonna 2026 tai 2027. Tämä olisi toteutuessaan melkoinen ihme, koska kehitystyö alkaa tyhjältä pöydältä.

Suurimmat konsolivalmistajat eli Sony (PlayStation), Microsoft (Xbox) ja Nintendo (Switch) vetäytyivät Venäjältä vuonna 2022 pian sodan alkamisen jälkeen. Kaikkien valmistajien konsoleita on kuitenkin tuotu maahan ilman lupaa.

PlayStation 5 on yksi tämän hetken suosituimmista pelikonsoleista. Muutaman vuoden päästä sillä voi olla venäläinen ”kilpailija”.

Käytännössä kaikki pelialan isoimmat nimet lähtivät Venäjältä nopeasti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Kesällä 2022 uutisoitiin, että Venäjällä suunnitellaan oman pelimoottorin kehittämistä maan pelibisneksien tulevaisuutta ajatellen. Oman pelimoottorin avulla venäläiskehittäjät eivät olisi esimerkiksi amerikkalaisten Unityn ja Epic Gamesin kehittämien pelimoottorien varassa. Monipuolisen ja hyvin toimivan pelimoottorin kehittäminen on kuitenkin työläs prosessi, jonka hintalappu on helposti kymmeniä miljoonia euroja.

Maassa on myös haluttu kieltää moni suosikkipeli niiden sisällön takia. Esimerkiksi LGBT-aiheista sisältöä sisältävät pelit eivät ole venäläisten päättäjien mieleen, vaan ne on haluttu kieltää. Erikseen on mainittu esimerkiksi suositut nettipelit Overwatch ja Apex Legends.

Lue lisää: Venäjä kieltämässä suosikki­pelejä ”LBGT-propagandana”

Lue lisää: ”Ristiriidassa perinteisten venäläisten arvojen kanssa” – Venäjällä suunnitellaan omaa versiota suosikki­pelistä

Venäjällä on myös noteerattu pelien tarjoamat mahdollisuudet nykypäivänä. Kesällä 2022 uutisoitiin, että maan kansalliskaartin imagoa voitaisiin kiillottaa videopelien avulla.

Syksyllä 2023 Putin sanoi haluavansa suosittujen nettipelien taustalla olevien firmojen toimivan suoraan Venäjältä käsin. Käytännössä hän vaati pelifirmoja tuomaan venäläisille omat pelipalvelimet ja perustamaan toimiston Venäjälle.

Putin on myös vaatinut maahan perustettavaksi kansallisia esports-kisoja, joihin ei kelpuutettaisi amerikkalaisten pelejä.

Helmikuussa Venäjän Kazanissa pidettiin ensimmäiset Games of the Future -kisat, jossa yhdistettiin perinteinen urheilu ja kilpapelaaminen. Kisoihin osallistui väitetysti 2000 pelaaja yli 50 eri maasta. Suomesta kisoihin matkasi yksi pelaaja, joka kuittasi pikavisiitistään noin 7 500 euron palkintorahat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?