Eteläkorealainen rakennus­yhtiö tarjoaa vauvasta 70 000 euron bonusta

Etelä-Korean syntyvyys on maailman alhaisin. Maan yritykset tiedostavat, että niillä on roolinsa ongelman ratkaisussa.

Nainen työnsi lastenrattaita Etelä-Korean Soulissa vuonna 2016.

Alhainen syntyvyys puhuttaa jälleen Suomessa. Maailman pienimmän syntyvyyden maata Etelä-Koreaa uhkaava väestökriisi on huolettanut jo vuosikausia.

Maan poliittiset päättäjät ja yritykset ovatkin keksineet erilaisia kannustimia syntyvyyden parantamiseksi.

Yksi erikoisimmista kannustimista on eteläkorealaisen rakentamiseen erikoistuneen Booyoung Groupin. Se tarjoaa brittilehti Financial Timesin (FT) mukaan työntekijöilleen lähes 70 000 euron bonusta jokaisesta työntekijän saamasta vauvasta.

”Jos Korean kokonaishedelmällisyysluku pysyy matalana, maata uhkaa sukupuutto”, sanoi Booyoungin hallituksen puheenjohtaja Lee Joong-keun yhtiön henkilöstölle FT:n mukaan viime viikolla.

Etelä-Koreassa pidetään ensi kuussa parlamenttivaalit. Moni ehdokas puoluekannasta riippumatta on FT:n mukaan ehdottanut erilaisia uusia kannustimia mahdollisille vauvan vanhemmille.

Ehdotuksissa on ollut anteliaampia asumistukia ja verohelpotuksia sekä pakollisia isyysvapaita mutta myös erikoisempia kannustimia, kuten tukia munasolujen pakastamisohjelmille.

Väestökriisi ei pelkästään uhkaa Etelä-Koreaa, vaan vauvakato muuttaa jo yhteiskuntaa. Ikäluokkien pienenemisen takia Etelä-Korean puolustusvoimien henkilöstömäärä laski vuonna 2022 poikkeuksellisesti alle 500 000 ihmiseen.

Myös yliopistot ja koulut ovat kertoneet laskevista opiskelijamääristä, ja päiväkoteja on jouduttu muuttamaan vanhainkodiksi. Maassa myytiin viime vuonna enemmän rattaita lemmikkieläimille kuin vauvoille, FT kertoo.

Luetellut seuraukset ovat esimerkkejä tilanteesta, jolloin Etelä-Korean hedelmällisyysluku oli 1,2. Nyt luku on jo paljon alhaisempi. Tilanne siis pahenee, sanoo Korea Development Institute -tutkimuslaitoksen tutkija Choi Seul-gi FT:lle.

Etelä-Korean kokonaishedelmällisyysluku laski viime vuonna lukuun 0,71 edellisvuoden luvusta 0,78. Viranomaiset ennustavat sen laskevan lukuun 0,68 tänä vuonna.

Luku mittaa sitä, kuinka monta lasta naiset synnyttävät keskimäärin elin­aikanaan. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) arvion mukaan väestön luonnollinen uusiutuminen vaatisi 2,1 lasta naista kohden.

Suomessa hedelmällisyysluku oli 1,32 vuonna 2022. Se oli matalin vuodesta 1776 alkaneessa mittaushistoriassa.

Etelä-Koreassa myytiin viime vuonna enemmän rattaita lemmikkieläimille kuin vauvoille.

Osa eteläkorealaisyrityksistä on tilanteesta huolissaan. Maan kauppakamarin mukaan yritykset tiedostavat, että niillä on roolinsa syntyvyysongelman ratkaisussa.

Yhtiöissä yritetään parantaa yrityskulttuuria ja lisätä työ- ja vapaa-ajan tasapainoa siten, että työntekijöillä olisi helpompi sekä käydä töissä että kasvattaa lapsia.

Esimerkiksi vähittäiskauppaketju Lotte on onnistunut nostamaan työntekijöiden hedelmällisyyslukua yli kahden sen jälkeen, kun yhtiössä otettiin käyttöön pakolliset äitiys- ja isyysvapaat vuonna 2012.

Lotten naistyöntekijät ovat oikeutettuja kahden vuoden äitiysvapaaseen valtion kustantaman kolmen kuukauden vapaan lisäksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita