Osakkeet viiden vuoden ennätykseen, yksi yhtiö kattaa viidenneksen kansain­välisestä noususta

Kansainvälinen osakeindeksi kohosi alkuvuonna 7,7 prosenttia, mutta Helsingin pörssissä osakkeet halpenivat.

Osakkeiden välittäjä seurasivat perjantaina markkinoiden kehittymistä New Yorkin pörssissä.

Alkuvuosi osakemarkkinoilla on sujunut paremmin kuin viiteen vuoteen, kertoo sanomalehti Financial Times.

Osakkeiden vahvistumista ovat jouduttaneet arviot, joiden mukaan Yhdysvallat välttää taantuman rahapolitiikan voimakkaasta kiristymisestä huolimatta. Toinen merkittävä syy on sijoittajien innostuminen tekoälystä.

Suurten ja keskikokoisten yritysten osakkeiden kehittymistä 23 maassa mittaava MSCI-indeksi on vahvistunut alkuvuonna 7,7 prosenttia. Se on enemmän kuin kertaakaan vuoden 2019 tammi–maaliskuun jälkeen, Financial Times kirjoittaa.

Helsingin pörssin yleisindeksi on heikentynyt tänä vuonna runsaat neljä prosenttia, kun taas eurooppalainen Stoxx Europe 600 -indeksi on vahvistunut samalla ajanjaksolla seitsemän prosenttia.

Suuri osa Helsingin pörssin yhtiöistä toimii teollisuudessa, jonka näkymiä varjostavat etenkin euroalueen hidas talouskasvu.

Yhdysvalloissa talous on kasvanut vakaasti. Bruttokansantuotteen kasvuvauhti oli viime vuoden lopussa 3,4 prosenttia. Se tarkoittaa, että talous kasvoi edellisestä vuosineljänneksestä 0,9 prosenttia.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus koko maailmantalouteen.

Vakaan talouskasvun takia sijoittajat eivät enää odota Yhdysvaltojen keskuspankilta yhtä nopeita koronlaskuja kuin vielä vuodenvaihteessa. Rahoitusmarkkinat ennakoivat keskuspankin laskevan ohjauskorkoaan tänä vuonna vuonna kolme kertaa 0,25 prosenttiyksikköä.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ennusti tammikuun lopussa, että Yhdysvaltojen talous kasvaa tänä vuonna 2,1 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia. Euroalueen talouden IMF arvioi kasvavan kuluvana vuonna 0,9 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia.

Puolijohdeyhtiö Nvidian osakkeen arvo kohosi alkuvuonna peräti 88 prosenttia tekoälyhuuman jouduttamana. Yhtiö kehittää tekoälyn hyödyntämisessä tarvittavia mikroprosessoreita.

Nvidian markkina-arvo kasvoi vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Financial Timesin mukaan runsaat 1 000 miljardia dollaria. Se vastaa viidennestä osakkeiden kansainvälisestä arvonnoususta.

Yhtiön markkina-arvo on nykyisin 2 260 miljardia dollaria.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita