Kysely: Joka viides pk-yritys kertoo olevansa huonossa taloudellisessa tilanteessa

Suhteellisesti eniten huonosta tilanteesta kertovia yrityksiä on kaupan alalla ja teollisuudessa.

Teollisuuden kuljetinketjuja kulkee linjastolla Lapua-ketjujen tuotantotiloissa.
Kuvituskuva Lapualla toimivasta Lapua-ketjut Oy:stä. Kuva: Mirva Ekman / Yle
STT

Pienistä ja keskisuurista yrityksistä noin viidesosa eli 19 prosenttia kertoo olevansa melko huonossa tai erittäin huonossa taloudellisessa tilanteessa. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä kyselystä.

Osuus on suurin sitten vuoden 2022 toukokuun, jolloin asiaa kysyttiin vastaavassa kyselyssä ensimmäistä kertaa, Suomen Yrittäjien tiedotteessa kerrotaan.

Osuus on kasvanut hieman myös helmikuusta, jolloin Suomen Yrittäjät viimeksi kysyi asiaa vastaavassa kyselyssään. Tuolloin 17 prosenttia pk-yrityksistä kertoi olevansa melko huonossa tai erittäin huonossa taloudellisessa tilanteessa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen näkee, että kehityksen taustalla ovat niin poliittiset lakot kuin talouden hyytyminen.

– Yritysten tilanne on kevään mittaan heikentynyt. Siinä näkyy erityisesti poliittisten lakkojen aiheuttamat ongelmat ja talouden hyytyminen, Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

– Valitettavasti kehysriihen veropäätöksillä moni ahtaalla oleva yrittäjä uhkaa joutuu vielä ahtaammalle.

Tutkimusyhtiö Verianin toteuttamaan kyselyyn vastasi huhtikuussa runsaat tuhat pk-yritysten edustajaa.

Puolella vastaajista hyvä tilanne

Kyselyssä huonossa tilanteessa olevia yrityksiä on suhteellisesti eniten kaupan alalla. Noin neljännes eli 24 prosenttia kaupan alan pk-yrityksistä kertoo tilanteensa olevan huono. Teollisuudessa osuus on hieman pienempi eli 22 prosenttia.

Erittäin huonosta tilanteesta kertovien pk-teollisuusyritysten osuus on noin kymmenkertaistunut helmikuun kyselystä. Tuolloin vain prosentti kertoi tilanteensa olevan erittäin huono, kun huhtikuussa osuus oli noussut 11 prosenttiin.

Puolet tuoreeseen kyselyyn vastanneista pk-yrityksistä sen sijaan sanoo olevansa melko hyvässä tai erittäin hyvässä taloudellisessa tilanteessa. Osuus on pysynyt jotakuinkin samana verrattuna helmikuun kyselyyn.

Pk-yrityksistä 19 prosenttia arvioi tilanteensa heikkenevän seuraavan vuoden aikana. Osuus on hieman laskenut helmikuusta, jolloin 22 prosenttia arvioi tilanteensa heikkenevän.

Eniten tulevaisuudenuskoa löytyy teollisuudesta ja kaupan alalta, joissa kummassakin reilu kolmannes yrityksistä arvioi tilanteensa paranevan vuoden aikana.

49 prosenttia yrityksistä sanoo, että ay-liikkeen lakoilla ei ole ollut vaikutusta yrityksen toimintaan. Vastaavasti kielteisistä vaikutuksista kertoo 46 prosenttia. Prosentti vastaajista sanoo, että lakot ovat vaikuttaneet myönteisesti.

Suosittelemme