Työuralla vastaan voi tulla monenlaisia kriisejä, vaikka niistä harvemmin uratarinoissa puhutaan. Muutosneuvottelut, irtisanominen ja työttömyys merkitsevät useille kriisiä. Vaikea paikka voi tulla uralla myös esimerkiksi leipiintymisen vuoksi ja motivaation kadottua tai kun työuran keskivaiheilla nousee halu tehdä muutos.

Keskivaiheen kriisin aikana moni miettii elämänmuutoksen tekemistä. Jopa täysin uudelle uralle vaihtaminen nousee monella mieleen. Kriisi saattaa tulla yllättäen, mutta itse asiassa todella moni kohtaa juuri tällaisen keskityöuran kriisin.

"Väittäisin, että on enemmän sääntö kuin poikkeus että jossain vaiheessa löytää itsensä miettimässä että mitä jos lähtisikin tekemään jotain ihan muuta", Simo Levanto sanoo Tänään töissä -podcastissa. Levanto on asiantuntijapsykologi Ilmarisessa.

Levanto kertoo joutuneensa työelämäkriisin eteen, kun vaihtoi työpaikkaa. Uudessa työssään hän havaitsi pian että oli tehnyt virheen.

"Sitten huomasin ettei tämä kyllä sovi minulle ollenkaan ja painin oman jaksamiseni kanssa. Se oli hirveän opettavaista, mutta en suosittele sitä kenellekään", Levanto muistelee.

Levanto työskentelee työterveyspsykologina. Vastaanotollaan hän auttaa asiakkaita työelämän kriiseissä, joissa kuitenkin aina päästään myös kohti ratkaisua.

"Niihinkin tuppaa löytymään joku langanpää, josta alkaa keriä asioita auki."

Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Telma Rivinoja kertoo itse kokeneensa työelämäkriisin opintojen jälkeen.

"Kriisi sanana kuulostaa tosi isolta ja kriisihän voi olla ihan normaaliin kehityskulkuun kuuluvaa. Itselleni yksi kehityskriisi oli se, kun siirtyi opinnoista täysipäiväisesti työelämään ja hain omaa ammatti-identiteettiä työntekijänä", Rivinoja sanoo.

Yksi kriisin tapainen tilanne syntyi myös koronan vaatiman eristyksen seurauksena, kun työyhteisö yhtäkkisesti katosi ja tilanne oli uusi

"Olo aika yksinäinen olo paikoitellen. Toisaalta, kun työskentelen verkko-oppimisen parissa, niin ikinä ennen ei ole viestintäkanavat laulaneet avunpyyntöjä kuin silloin."

Työurasta kannattaisi Levannon mielestä aina muistaa se, että vasta jälkeenpäin ne näyttävät johdonmukaisilta.

"Tallattu ura näyttää johdonmukaiselta vasta kun sitä katsoo jälkikäteen. Matkan varrella sitä voi olla vaikea arvioida, mutta ei hätää, koska ei tarvitse", hän sanoo.