Nordea: Hallituksen sopeutus­toimet hidastavat talous­­kasvua

Nordean mukaan lisäsopeutustoimet ovat välttämättömiä julkisen talouden velkaantumiskehityksen katkaisemiseksi.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) hallituksen kehysriihineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa 16. huhtikuuta.

Nordea-pankki laskee ennustettaan Suomen ensi vuoden talouskasvuksi hallituksen lisäsopeutustoimien takia.

Nordea ennustaa keskiviikkona julkistetussa talousennusteessaan Suomen bruttokansantuotteen (bkt) kasvavan ensi vuonna 1,5 prosenttia, kun tammikuussa pankki arvioi kasvuksi kaksi prosenttia.

”Laskimme vuoden 2025 bkt:n kasvuennustetta, sillä hallituksen ilmoittamat lisäsopeutustoimet hidastavat kuluttajien ostovoiman palautumista”, Nordean ekonomistit kirjoittavat talousennusteessa.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus päätti viime viikolla veronkorotuksista ja menoleikkauksista, jotka vahvistavat julkista taloutta noin kolme miljardia euroa.

Nordea arvioi Suomen bkt:n supistuvan tänä vuonna prosentin, mutta talouden kääntyvän kasvuun loppuvuoden aikana.

Nordean ennuste on tänä keväänä julkistetuista talousennusteista synkin. Ennuste on sama kuin tammikuussa julkistetussa talousennusteessa.

Viime vuonna Suomen bkt supistui Tilastokeskuksen tuoreimpien tietojen mukaan prosentin.

Nordean arvion mukaan Suomen talouskasvua piristävät loppuvuonna inflaation hidastuminen, kotitalouksien ostovoiman kohentuminen sekä keskuspankkien koronlaskut.

Suomen talouskehitys oli viime vuonna yksi Euroopan heikompia, kun asuntolainojen viitekorkojen nousu supisti kotitalouksien ostovoimaa ja hyydytti asuntorakentamisen.

Nordea arvioi, että asuntomarkkinat jatkavat sopeutumistaan kasvaneeseen tarjontaan ja kohonneeseen korkotasoon. Se pitää Nordean ennusteen mukaan niin asuntokaupan, -hinnat kuin rakentamisenkin vaisuna vielä tänäkin vuonna.

Sen sijaan yksityisen kulutuksen pankki odottaa kasvavan tämän vuoden aikana, koska inflaatio hidastuu. Myös vientiteollisuuden näkymät ovat parantuneet maailmantalouden kasvun piristyessä.

”Hidastuva inflaatio ja korkojen lasku yhdessä piristyvän vientikysynnän kanssa on kääntämässä talouden takaisin kasvu-uralle tämän vuoden aikana. Heikko rakentaminen pitää kuitenkin koko kuluvan vuoden talouskasvuluvun vielä miinuksella”, sanoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen tiedotteessa.

Nordean ekonomisti Juho Kostiainen

Hallituksen kehysriihessä linjaamat lisäsopeutustoimet parantavat Nordean arvion mukaan julkisen talouden tasapainoa ensi vuonna. Pankki odottaa, että velkasuhteen kasvu taittuu ensi vuonna sopeutustoimien ja talouskasvun ansiosta.

Nordean mukaan lisätoimet ovat välttämättömiä julkisen talouden velkaantumiskehityksen katkaisemiseksi, vaikka niillä on myös talouskasvua hidastava vaikutus.

”Arvonlisäveron korotukset nostavat inflaatiota ja hidastavat ostovoiman palautumista. Odotettu korkojen lasku kuitenkin osittain kompensoi sopeutustoimien vaikutuksia kotimaiseen kulutukseen”, Kostiainen arvioi.

Nordea arvioi, että yksityinen kulutus kasvaa ensi vuonna kuluvaa vuotta nopeammin. Se helpottaisi vähittäiskaupan ja palveluiden heikkoa tilannetta.

Reaaliansioiden nousulla on todennäköisesti myös kuluttajien luottamusta parantava vaikutus, Nordea arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita