Brittimies tervehti ukrainalaisia ”slava Ukrainilla” – sitten seurasi hämmentävää kiemurtelua ja lopuksi outo anteeksi­pyyntö

Owen ”smooya” Butterfield joutui yllättävään tilanteeseen osoitettuaan tukensa Ukrainalle.

Butterfieldin (oikea reuna) pelipaidan Lukoil-logot on peitetty mustalla teipillä. Kuvakaappaus ESL:n lähetyksestä Twitch.tv/ESLCS.

24-vuotias Counter-Strike-pelaaja Owen ”smooya” Butterfield yllätti monet huhtikuussa ilmoittaessaan pelaavansa venäläisessä Forze-joukkueessa ESL Pro Leaguessa.

Maltalla pelattava liigakausi alkoi Forzen ja Butterfieldin kannalta harmillisesti, kun ukrainalaislähtöinen Monte nappasi voiton C-lohkon avauskierroksella. Pelin jälkeen somessa alkoi tapahtua.

Butterfield kirjoitti Cybersport.pl:n mukaan ottelun jälkeen X:ssä vastauksena Monten tilille ”Slava Ukraini”, joka tarkoittaa suomeksi ”kunnia Ukrainalle”. Tervehdys on noussut tunnetuksi eri puolilla maailmaa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 2022 lopussa.

Brittipelaajan kannustusviesti yllätti monet, sillä Forze on venäläinen organisaatio, jonka pääsponsori on Venäjän valtion omistuksessa oleva öljyjätti Lukoil.

Venäläispelaajien ja -joukkueiden kilpailemista ei rajoiteta käytännössä lainkaan kansainvälisessä CS:ssä. Tätä tekevät vain yksittäiset toimijat, kuten suomalainen Elisa Esports.

Butterfieldin viestiä ei katsottu hyvällä Forzessa, sillä se katosi nopeasti X:stä. Poistamista seurasivat huhut, joiden mukaan Butterfield olisi potkittu Forzesta tilanteen takia.

Butterfield rikkoi hiljaisuuden seuraavana päivänä julkaisemalla hämmentävän anteeksipyynnön. Brittipelaaja kirjoitti X:ssä muun muassa, että viesti oli ”huonon maun mukainen”, ettei hän ”syrji ketään kansalaisuuden perusteella” ja pyytävänsä anteeksi, jos on ”loukannut ketään viimeaikaisilla kirjoituksillani”.

Butterfieldin uskotaan kirjoittaneen viestinsä saadakseen pelata liigan loppuun Forzessa.

Somessa on epäilty viestiä tekoälyn tai jopa Forzen kirjoittamaksi. Moni on myös kummastellut, miksi britti pyytää anteeksi Ukrainan tukemista.

Anteeksipyynnön jälkeen ihmetystä on riittänyt myös Forzen X-viestistä ennen keskiviikkoiltana pelattua toisen kierroksen ottelua. Joukkue mainosti otteluaan X:ssä kirjoittaen ”kaikki virheet on unohdettu, olemme valmiita uusille voitoille!” Viestin alla on huomattava määrä Slava Ukraini -kommentteja.

Butterfieldin pari viikkoa vanha X-viesti on myös kaiveltu esiin anteeksipyynnön jälkeen. Britti kirjoitti huhtikuussa pelaavansa ESL Pro Leaguessa venäläisjoukkueen kanssa, koska haluaa näyttää taitonsa saadakseen uutta nostetta uralleen.

– Teen tämän selväksi tasan yhden kerran. En edusta tätä organisaatiota (Forzea). En käytä heidän pelipaitaansa, Butterfield kirjoitti X:ssä 17.4.

Monten X-tili on kuitenkin jakanut kuvan, joka on otettu ESL Pro Leaguen aikana. Kuvassa brittipelaaja pelaa Forzen pelipaita päällään. Syystä tai toisesta Butterfieldin pelipaidan Lukoil-logot on kuitenkin peitetty mustalla teipillä. Tiimikavereiden paidoissa logo on esillä normaalisti.

Forze on pelannut ESL Pro Leaguessa nyt kaksi ottelua Butterfieldin kanssa. Monte-häviön jälkeen Forze murskasi Furian, joten jatkopaikka on kahden peräkkäisen voiton päässä.

Butterfield, 24, on toistaiseksi ollut Forzen paras pelaaja Maltalla. Britin rating on mainio 1,20, mutta somekohu ja kummallinen anteeksipyyntö ovat tuskin nostaneet pelaajan osakkeita siirtomarkkinoilla.

Urallaan muun muassa BIG- ja Fnatic-joukkueissa pelannut Butterfield tunnetaan taitojensa lisäksi toksisena ja kovasanaisena pelaajana, joka on joutunut useaan ikävään tilanteeseen rääväsuisuutensa takia.

Butterfieldin (oikea reuna) pelipaidan Lukoil-logot on peitetty mustalla teipillä. Kuvakaappaus ESL:n lähetyksestä Twitch.tv/ESLCS.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?