Laitaoikeisto on jo voittanut Tiktokissa

Yksi äänestäjäsukupolvi voitetaan tai hävitään Tiktokissa. Euroopan laitaoikeistolle se on hyvä uutinen.

Ajoitus tuskin oli sattumaa, kun Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi liittyvänsä videoalusta Tiktokiin.

”En tanssi. Lupaan”, Scholz setävitsaili liittymisilmoituksen yhteydessä.

Uutinen tuli huhtikuun alussa, kaksi kuukautta ennen kesän eurovaaleja ja vähän ennen Scholzin matkaa Tiktokin kotimaahan Kiinaan.

Olaf Scholzin esikunta on vihdoin havahtunut siihen, että Tiktokissa trendaavat poliitikot nousevat nyt myös kannatusmittauksissa.

Euroopan päättäjien keskuudessa leviää Tiktok-paniikki ennen kesäkuun eurovaaleja. Scholz ratkaisi asian liittymällä alustalle.

Suomessa kokoomuksen kansanedustajat haluavat kieltää koko palvelun. Syyksi sanotaan haitallinen sisältö ja pelko käyttäjätietojen päätymisestä Kiinan turvallisuusviranomaisille.

Mutta ne eivät ole ainoita paniikin syitä.

Laitaoikeisto ja äärioikeisto pärjäävät Tiktokissa selvästi muita puolueita paremmin. Ilmiö on yleiseurooppalainen. Euroopan parlamentin Identiteetti ja demokratia -ryhmällä on Politicon selvityksen mukaan suurin Tiktok-yleisö. Samaa aikaan niiden kannatus on nousussa ympäri Eurooppaa.

Tiktokin rinnakkaistodellisuus on alkanut vaikuttaa valtasuhteisiin myös siinä todellisuudessa, jossa pidetään vaaleja ja jaetaan valtaan.

Suomessa tutkimuslaitos Labore kysyi ennen viimevuotisia eduskuntavaaleja nuorten suosikkipuolueita. Perussuomalaiset oli selvä ykkönen kaikkien vastanneiden kesken, mutta kaula muihin puolueisiin oli vielä pidempi Tiktokia käyttävien 15–29-vuotiaiden nuorten joukossa.

Suosio muuttui vaaleissa vallaksi, ja Tiktok siivitti edustakuntaan muun muassa nuoret perusuomalaiset edustajat Joakim Vigeliuksen ja Miko Bergbomin.

Saksassa oikeistopopulistisella ja osin äärioikeistolaisella Vaihtoehto Saksalle -puolueella (AfD) on moninkertainen näkyvyys Tiktokissa muihin puolueisiin verrattuna. Tuoreen tutkimuksen mukaan AfD on 14–29-vuotiaiden suosikkipuolue.

Euroopan laitaoikeisto vetoaa nuoriin myös siitä syystä, että puolueet ovat läsnä siellä missä nuoretkin eli Tiktokissa. Perinteiset valtapuolueet vierastivat pitkään kiinalaislähtöistä videosovellusta.

Sama tutkimus, joka paljasti AfD:n nuorten suosikkipuolueeksi, paljasti myös sen, mistä nuoret ovat huolissaan ja mistä he haluavat kuulla. Osa huolesta saattaa olla peräisin Tiktokista.

Saksalaisnuoria huolestuttaa ennen kaikkea inflaatio sekä sodat Ukrainassa ja Lähi-idässä, mutta myös maahanmuutto. Monen mielestä Saksan rahat menevät liikaa pakolaisille oman kansan kustannuksella.

AfD eli Vaihtoehto Saksalle -puolue esittää Tiktokissa olevansa nimensä mukaisesti vaihtoehto nykyiselle politiikalle. Puolue vastustaa maahanmuuttoa ja aseapua Ukrainalle.

AfD:n kärkiehdokas Maximilian Krah vaatii Tiktok-videollaan, että Euroopan pitää palata yhteistyöhön Venäjän kanssa.

Vastakkainasettelu vetoaa Tiktokissa, ja eikä muiden puolueiden rynniminen Tiktokiin välttämättä vähennä sitä. Saksan muiden puolueiden poliitikot kertovat, että erityisen suosittuja ovat AfD-vastaiset videot.

AfD:n kärkiehdokas Maximilian Krah ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz kamppailevat nyt myös Tiktok-videoillaan.

Scholz liittyi sovellukseen juuri ennen matkaa Kiinaan, jossa hän vieraili suuren liike-elämän delegaation kanssa. Saksan talous on yhä riippuvainen Kiinan-kaupasta, ja se vaikuttaa suoraan myös ulkopolitiikkaan.

Aiemmin Saksan hallitus suhtautui nihkeästi Tiktokiin ja rajoitti alustan käyttöä ministeriön puhelimessa. Nyt tarve saada nuorten äänet on selättänyt turvallisuushuolet.

Osin äärioikeistolaiselle AfD:lle alusta on aina ollut luonteva paikka olla, sillä puolueen politiikka myötäilee usein Venäjää ja Kiinaa. Puolueen edustajat pitävät yhteyttä autoritaaristen maiden edustajiin.

Huhtikuussa AfD:n kärkiehdokkaan Krahin avustaja pidätettiin epäiltynä Kiinalle vakoilusta. Krahia itseään on kuulusteltu Venäjä-yhteyksien vuoksi.

Tuore mielipidemittaus osoittaa , että skandaalit ovat hieman syöneet AfD:n kannatusta mutta vaaleihin on vielä aikaa. Krah on yhä kärkiehdokas, mutta hän ei tällä hetkellä osallistu vaalitapahtumiin eikä näy kampanjavideoilla.

Jo ennen paljastuksia Tiktok alkoi rajoittaa Krahin näkyvyyttä. Der Spiegel -lehden mukaan syynä on hänen tilillään levitetty vihapuhe ja salaliittoteoriat.

Tiktok-poliitikolle näkyvyysjäähyllä on suuri vaikutus.

Kesäkuun eurovaaleissa näkyvyys Tiktokissa on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Saksassa eurovaalien äänestysikä on 16 vuotta.

Yksi äänestäjäsukupolvi voitetaan tai hävitään Tiktokissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita